Ett liv utan mobil, är det möjligt?

För ett några dagar sen gick min telefon sönder, bokstavligt talat i tusen bitar, därför blir det ingen bild i detta inlägg… Jaha, vad gör jag nu? Tänkte jag. Jag hade ju tänkt köpa en ny, tänkt sen flera månader, sånt här tar lite tid för mig ibland. Så jag beställde en ny. Under tiden har jag ingen. Vad händer med oss när vår mobil går sönder? Jag har funderat över detta några gånger men inte alls förstått vad det egentligen skulle innebära. Jag har fått möjligheten att reflektera över dels vad jag använder min mobil till samt vad den gör med mig och kommit fram till följande.

Jag använder min mobil för att / och dessa är insikter som jag fått relaterat till detta:

 • Smsa / när jag inte får svar tillbaka påbörjar en intern ifrågasättande process, vad handlar det om, vill hen inte ha kontakt med mig, är jag inte viktig, osv. Medvetet försöker jag titta på detta, förstå var det kommer ifrån samt släppa taget om det alternativt höra av mig igen om det är något som är viktigt för mig, ibland går det ibland inte… Men smsn hjälper mig också att dela kärlek med min man, min dotter och mina vänner.
 • Ringa / ungefär som ovan
 • Avstå från att svara på telefonnr jag inte känner till. Jag råkade göra misstaget i somras att jag började svara på en enkät på nätet som skulle ge någon slags vinst…. Det fick som konsekvens att jag under en tid blev uppringd 5 gånger per dag av försäljare. En liten del i mig frågar dock: vad är det du missar om du inte svarar? Tänk om du missar något?… Ja, är det något viktigt hör de av sig igen brukar jag svara.
 • Kolla mail / jag kan ju också kolla i datorn, vill jag verkligen kolla i mobilen? Definitivt inte det första jag gör på morgonen eller det sista innan jag ska sova. Jag vill påverka vad jag fyller mina tankar med när jag vaknar, sätta en intention för dagen. Detsamma gäller vad jag tänker innan jag somnar. Gör jag så? Ganska ofta, men självklart händer det att jag kollar mobilen innan jag ska sova… Då sover jag inte lika bra.
 • Spela spel, när jag blir trött, uttråkad, inte orkar göra annat / vad innebär detta egentligen? Vad skickar jag för signaler till mig själv? Jag säger ju till mina barn att det är viktigt att ha tråkigt, att man ofta då kommer på själv vad man behöver för att må bra… Är det dags att uppdatera detta även för mig själv? Men ibland är det så himla skönt att med hjälp av detta spel (Cupcake Mania heter det förresten, och jag låg på nivå 605…) bara koppla bort den yttre världen, det hjälper mig att stänga av hjärnan. Så inte enbart dåligt, men kanske behöver jag fråga mig själv ”behöver jag det här just nu?” innan jag slentrianmässigt sätter på spelet.
 • Kolla Instagram / Jag älskar Instagram! Jag är väldigt selektiv över vilka jag följer då jag använder detta som en må bra grej. M.a.o. följer jag enbart personer som delar sånt som lyfter mig, som får mig att må bra, som gör mig glad, som boostar mig. Tack för detta! Längtar till baka till det! (känslan är inte riktigt densamma som genom datorn…) Här har jag även ett sätt att dela med mig av mig själv med världen, också det på ett väldigt medvetet sätt. Jag delar både bild och text som berör mig. (Följer du inte redan mig är du välkommen at göra det här).
 • Kontakt med mina barndomsvänner från Waldorfskolan i Buenos Aires genom WhatsApp. Detta blev revolutionerande för mig! När jag fick kontakt med dom började jag storgråta! När vi flyttade därifrån flyttade jag från en andlig gemenskap till en materialistisk gemenskap. Jag var 12 år och förstod inte alls det då, jag anpassade mig och klev in i den materialistiska världen. Att få insikten om detta och läka detta blev enormt stort för mig. Något jag är innerligt tacksam för.
 • Surfa / visst händer det att jag slösurfar, fyller tiden med tomhet, men rätt som det är finns något i det. Jag tänker att det är så lätt att döma beteenden och människor, att stoppa in de & dom i ett fack kallat ”dåligt”, men är det alltid det? Hur tänker jag om jag backar ett steg? Försöker se helheten?
 • Jag använder timern när jag gör yoga / Idag gjorde jag yoga utan att sätta någon tid, jag kände in kroppen och lät den bestämma när jag var färdig med varje position. WOW säger jag bara! Varför! Varför har jag inte testat detta förut? För att jag är så låst i att i boken står det om antal minuter, för att jag är låst vid tider så som de flesta av oss är. Vad betyder tid egentligen? Vad gör vi med vår tid? Ja, detta skulle jag kunna fylla ett eget inlägg om… Återigen, medvetenhet… varför gör jag det jag gör? Vad vill jag göra? Ofta drömmer jag om ett liv utan klockor, där inspirationen bestämmer innehållet, ahhh, frihet… Jag försöker skapa detta där jag bor, men det är utmanande…
 • Jag lyssnar på musik / detta kan jag göra genom datorn.
 • Parkera / lite krångligare nu men det går, men sååå smidigt att starta/avsluta parkeringen i appen (dyrt när jag glömmer bort att avsluta…)
 • Tanka / jag har alla mina koder i mobilen… inte världens smartaste… I know!!! Detta blir det ändring på. Så mycket av det vi gör i vår vardag är beroende av koder och lösenord. När man, som jag, har en hjärna med ganska kort minne, är det helt avgörande att kunna skriva upp all dessa koder och lösenord någonstans, för jag klarar inte av att komma ihåg dem. Just ja, tanka var det… ha ha ha… koden till bensinkortet… i telefonen… varför jag nu inte kan tanka bilen (om jag inte beställer en ny kod förstås…)
 • Lyssnar på poddar / Det här har jag haft enormt mycket glädje av. Jag kan varmt rekommendera Skäringer & Mannheimer, jag har legat i hängmattan och gapskrattat när jag lyssnat på dessa underbara kvinnor. Shaman Sister Session är en annan av mina favoriter, fullspäckade med andligt shamanskt godis.
 • Som mitt minne / Jag har som sagt taskigt minne… Jag har mängder av listor i telefonen, visst kan jag leva utan dom men jag är tacksam för att jag inte måsta ha allt i huvudet, det går inte…
 • Memmo / Ännu ett minne, jag spelar in idéer som dyker upp till blogginlägg eller annat när jag inte har papper o penna.
 • Min kalender / som tur är har jag den i datorn, min lifesaver… Tack!
 • Håller koll på min mens / Jag är tacksam för appen som har hjälpt mig att komma närmare min menstruation, att fundera över vad menstruation innebär, hur det påverkar mitt liv, jag, ännu ett blogginlägg som inte blir just nu.
 • Jag har tidigare haft en massa appar men tog bort dom då utrymmet i telefonen tog slut. Detta har jag funderat på tidigare, detta med alla appar, vad gör dom? Behöver jag dom verkligen? Vad är det jag ser på skärmen på telefonen? Vad skickar det för signaler? Hur kan jag använda den för att skicka signaler jag vill ha? Därför har jag nästan inga appar liggande på skärmen, enbart raden längst upp samt bilder som väcker må bra känsla i mig.
 • Fota / Visst kan jag fota med systemkameran men fördelen med mobilens kamera är att jag för det mesta har den med mig, bilderna blir tagna, de flyger rakt in i datorn och det blir lätt att använda dom. Detta är det jag saknar mest av allt! Därför ser jag fram emot att få den nya telefonen med en bättre kamera 🙂

 

Kontentan är att mobilen är ett kraftfullt verktyg som kan bli en tidsslukande bov som inte ger mig annat än tidsförlust, har bidragit till ett beroende samtidigt som jag kan använda den för att boosta mig själv. Precis som så mycket annat är det än del i att leva som människa i vår tid, ju mer medvetet desto lättare att påverka innehållet och resultatet.

Vad använder du mobilen till? Hur påverkar den ditt liv? Hur vill du att den ska påverka ditt liv? Kommentera gärna, som vanligt är jag nyfiken på dina tankar och reflektioner. Och har du någon som kanske skulle vara intresserad av att läsa detta är du varmt välkommen att vidarebefordra bloggen.

Tack för att du läser! 

PS Vill du testa på hur det är att bli guidad av mig? Gå med i FB gruppen Sprid kärlek & ljus och checka in på fredagar kl.10 så leder jag meditationer gratis Funkar inte tiden ligger meditationerna kvar så du kan lyssna när du vill. Varmt välkommen!

2 reaktioner på ”Ett liv utan mobil, är det möjligt?”

 1. Min första smartphone kunde jag knappt använda eftersom jag kände av strålningen från den. Men jag vande mig faktiskt och nu märker jag den inte längre. Jag är inte elöverkänslig, utan bara högkänslig och nu rätt avtrubbad på just mobilstrålningen. Och jag funderar ibland på hur och om jag blir avtrubbad även på andra sätt. Nu använder jag mobilen i första hand för de slutna terapeutforumen på Facebook där medlemmarna delar patientfall och artiklar. Så det är jobbrelaterat och då jobbar jag ju på ett sätt rätt mycket även på fritiden när jag läser där. Sedan har vi inte TV så enda källan till nyheter för mig är internet via mobilen. Där censurerar jag mig själv ibland veckovis. När jag börjar läsa nyheterna igen kan jag fastna i en specifik nyhet som jag följer och googlar och läser om på så många olika ställen som möjligt. Tills jag inser att en ny självvald censur är nödvändig.
  Det mesta av min surf går åt till youtube. Föreläsningar (jobbrelaterat) och min innan-jag-somnar favorit: America/Britain got talent. Så fantastiska artister det finns och jag somnar med ett leende i hela mig.

  1. Tack för din kommentar Helena!
   Tack speciellt för att du lyfter frågan kring strålning. Det finns ju motsägande forskning kring detta, människor som inte känner av något samt människor som känner av det tydligt. Jag själv behöver använda handsfree när jag pratar för att jag känner av det om jag håller telefonen intill huvudet. Jag får en stark obehagskänsla som går över i smärta om jag inte använder lurarna.
   Härligt med America/Britain got talent! 🙂
   Stor kram! <3

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen